Ekom & Dropshipping

De enda färgkombinationer du behöver (2023)

Våra liv är fyllda med färg. Färg påverkar vårt humör, känslor och uppfattningar, såväl som våra beslutsprocesser. Det betyder att dina val i färgkombinationer spelar en viktig roll designa ditt varumärke och hemsida.

Att välja den bästa färgkombinationen är både en vetenskap och en konst. Även om inte alla föddes med ett öga för färg och en medfödd förmåga inom grafisk design, så finns det metoder och principer du kan använda för att välja de bästa färgkombinationerna för att både göra ett starkt intryck och uppnå önskad effekt. Vi har satt ihop ett cheat sheet för att lindra stressen med att plocka.
Grundläggande färgkombinationer

Innan vi börjar plocka fram färgkombinationer är det en bra idé att ha en grundläggande förståelse för färger, färgterminologi, hur färger fungerar tillsammans, känslomässiga kopplingar till färger och vilken roll färger spelar för att skapa en reaktion.

Låt oss börja med att återinföra den visuella representationen av förhållandena mellan färgtoner: färghjulet.

Färghjulet

Historien om denna viktiga guide för konstnärer och designers går tillbaka till tidigt 1700-tal. Oavsett om det var i grundskolan eller förra gången du använde Photoshop, de flesta av oss har sett en version av färghjulet någon gång. Att ta reda på grunderna i färghjulet kommer att hjälpa dig avsevärt i dina färgkombinationsval, särskilt om du inte är väl insatt i färgteorins universum.

Hur fungerar färghjulet?

Ett enkelt färghjul består av 12 färgtoner arrangerade runt ett centralt nav.


Ett färghjul som består av primära, sekundära och tertiära färger

Alla färger kommer från någon kombination av primära färger. De tre primärfärgerna är röd, blå och gul. Dessa tre färger är i huvudsak föräldrarna till alla andra färger.


Primärfärger markerade på ett färghjul

Att blanda lika delar av två av de primära färgerna resulterar i skapandet av sekundära färger.

 • Röd + Blå = Lila
 • Blå + Gul = Grön
 • Röd + Gul = Orange

Sekundära färger markerade på ett färghjul

Tertiära färger kommer från att blanda en av primärfärgerna med en av de närmaste sekundära färgerna. Tertiära färger finns mellan alla primära och sekundära färger.

 • Röd + Orange = Röd-orange
 • Gul + Orange = Gul-orange
 • Gul + Grön = Gulgrön
 • Blå + Grön = Blågrön
 • Blå + Lila = Blå-lila
 • Röd + Lila = Röd-lila

Tertiära färger markerade på ett färghjul

Färgterminologi

Liksom alla studieområden är världen av konst, design och färg full av tekniskt språk. En allmän förståelse av färgterminologi kommer att vara till hjälp, både här och i framtiden för ditt företag. Låt oss introducera dig till de grundläggande termerna som används mest i den kromatiska världen.

 • Nyans. Termerna färg och nyans används ofta omväxlande av konstnärer och designers. Men de betyder faktiskt olika saker. I allmänhet avser ”färg” alla färger, inklusive svart, vitt och grått. Däremot hänvisar ”nyans” till ursprung av färgen vi ser. Det är bas av färgen och är alltid en av de sex primära och sekundära färgerna på färghjulet.
 • Färgton. En nyans är en ljusare version av en given nyans. Det är en nyans som har endast vitt lagt till det. En nyans kan variera från en nyans knappt ljusare än originalet till nästan vit med en liten mängd färg i den. Ibland kan en nyans verka ljusare än den ursprungliga nyansen, men det är bara en blekare version.
 • Skugga. Detta är motsatsen till en nyans. En nyans är en nyans med bara svart tillsatt. Det kan innehålla olika mängder svart, och den resulterande färgen kan vara knappt mörkare än den ursprungliga nyansen, eller så kan den vara nästan svart. Ett enkelt sätt att komma ihåg detta är att tänka på hur gräset i skuggan av ett träd verkar mörkare än gräset i solen.
 • Tona. Detta är väldigt likt nyans och nyans, men istället för att vara en nyans med vitt eller svart tillagt, är det en nyans med bara grått tillsatt. Det grå som läggs till för att skapa en ton får bara bestå av svart och vitt, inga andra färger (många färger som anses vara grå har faktiskt en bas som är en nyans). Tonade färger tenderar att ses som mer sofistikerade än rena nyanser.
 • Varmt mot svalt. Varma färger är de som liknar eller symboliserar värme, medan kalla färger tillskrivs is och kallare temperaturer. Till exempel: röd, orange, gul och rödlila är varma färger, medan blå, lila, grön och blågrön är kalla färger.

Färgens psykologi

Nu när vi har fått en introduktion till färgteori bör vi ta en snabb titt på färgens psykologi.

Att välja en färgkombination handlar inte om att välja de färger du gillar; det handlar om att välja de färger som väcker de känslor du söker hos din publik. Detta är viktigt eftersom de färger och nyanser du väljer sätter tonen för hur dina kunder och kunder tycker om din webbplats, visitkort och/eller kontorslokaler.

”Färg är en kraft som direkt påverkar själen.” —Wassily Kandinsky

Nedan följer en snabb sammanfattning av olika nyanser och de känslor de ofta väcker:

 • Röd: spänning, fara, energi, mod, styrka, ilska
 • Orange: kreativitet, entusiasm, hälsa, lycka, uppmuntran, balans
 • Gul: solsken, hopp, optimism, ljus, positivitet, friskhet
 • Grön: hälsa, natur, förnyelse, generositet, friskhet, miljö
 • Blå: frihet, tillit, expansivitet, pålitlighet, tro, inspiration
 • Lila: kungligheter, lyx, makt, stolthet, kreativitet, mystik

Varma färger skapar vanligtvis energi och spänning, och framkallar passion, medan svala färger lugnar och slappnar av.

Om du är intresserad av att läsa mer om färgens psykologi och hur färgens betydelser påverkar dig, läs hela vårt inlägg.

Nu när vi har en förståelse för färg som tillämpas på konst och design, låt oss gå vidare till det roliga.

Färgkombinationer

När du väl har bestämt dig för din önskade psykologi är det lätt att välja ut färger som passar ihop. Med hjälp av ett färghjul kan du snabbt välja ut färgkombinationer som är monokroma, komplementära, analoga, delade, triad eller tetradisk. Dessa olika färgscheman vägleder dina alternativ mellan att välja kontrastfärger och harmoniska färger, beroende på vilken effekt du vill uppnå.

Monokroma kombinationer

En monokrom färgkombination är en annan variant av en enda nyans. Denna kombination består av olika nyanser, nyanser och toner av den valda nyansen. Till exempel: mörkblå, något ljusare blå och ljusblå. Dessa kombinationer är bra för att förenkla upptagen design och skapa en harmonisk, visuellt tilltalande look.

Monokrom är en bra färgschemastrategi om du vill att ditt varumärke ska identifieras med en viss färg. Det är också användbart att visa framsteg i en design, till exempel en prislista i nivåer, eller för att skapa en mer sofistikerad design med en ljusare färg.


Kompletterande kombinationer

Kompletterande färger finns mitt emot varandra på färghjulet. Dessa färger är mycket kontrasterande och kan få din design att djärvt sticka ut med hög kontrast. Men om de används felaktigt kan de vara mycket visuellt skärande.

Generellt sett, när du använder komplementfärger, vill du inte använda dem lika i din design. Du vill välja en av nyanserna som din huvudfärg, använd sedan komplementfärgen för att framhäva och få vissa viktiga föremål att sticka ut.

Dessa kontrasterande färgscheman kan också hittas i naturen och ger en livfull men ändå naturlig känsla till en design. Ta till exempel orange korall som sticker ut i havets blå, eller lavendel mot bladverkets mjuka gröna.

Exempel på kompletterande färgkombinationer är:

 • Rött och grönt
 • Blått och orange
 • Gult och lila
 • Gulgrön och rödlila
 • Röd-orange och blå-grön


Ovan är ett exempel på en kompletterande kombination: blått och orange. Lägg märke till hur de är mitt emot varandra på färghjulet.

Analoga kombinationer

Dessa färgkombinationer sitter direkt sida vid sida på färghjulet. De harmoniska blandningarna framkallar lugn och frid. Vissa säger att detta beror på analoga kombinationer som finns så ofta i den naturliga världen. Det rekommenderas att du väljer en primärfärg som bas och sedan två till för att markera. Detta fungerar vanligtvis bäst med en sekundär och en tertiär färg. Se till att din basfärg dominerar och att de andra två färgerna framhäver, inte överväldigande. Var också försiktig med att välja färger som är för nära relaterade, eftersom de kan smälta samman och tvätta ut din design.

Exempel på analoga kombinationer:

 • Violett, blått och kricka
 • Röd, fuchsia och lila
 • Rött, orange och gult
 • Grönt, blått och lila


Dela kompletterande kombinationer

Detta är en variant av det kompletterande färgschemat. Den delade kombinationen består av en färg och två färger symmetriskt placerade runt den. Den här strategin ger mer variation än kompletterande färgscheman genom att inkludera tre nyanser utan att vara alltför skärande eller djärv. Med den här metoden slutar vi med kombinationer som inkluderar varma och svala nyanser som är lättare att balansera än de kompletterande färgschemana.

Exempel på delade komplementära färgscheman:

 • Röd, blågrön och gulgrön
 • Blå, röd-orange och gul-orange
 • Gul, blålila och rödlila
 • Lila, gul-orange och gul-grön


Triadiska färgkombinationer

Triadiska färgscheman är varianter av det delade komplementära färgschemat. Färgerna i denna komposition återfinns jämnt fördelade på färghjulet. Ta en liksidig triangel och placera den på färghjulet. Färgerna vid varje punkt samlas för att göra det triadiska färgschemat.

Den första färgen i triadiska färgpaletter är den dominerande färgen medan färgerna som följer är accentfärger. Du kan manipulera en triadisk färgpalett genom att göra färgerna ljusare eller mättande.

Och om du undrar hur triadiska färger tonas ner, är att välja tertiära eller dämpade nyanser svaret. Du kan till exempel byta ut en gyllene gul för en mjukare honungsglöd, eller en skimrande turkos för en havsgrön kricka.

Triadiska färgexempel:

 • Rött, gult och blått
 • Lila, grön och orange
 • Blålila, röd-orange och gulgrön


Triadisk färgharmoni hänvisar till det estetiskt tilltalande utseende triadiska färger har när de paras ihop. Färgerna sticker ut från varandra och resulterar i en livlig, levande färgpalett oavsett det specifika färgvalet.

Tetratiska kombinationer

Liksom det triadiska färgschemat involverar den tetradiska färgkombinationen färger som är på samma avstånd. Förutom att dessa färgkombinationer använder fyra färger istället för tre. Du kan hitta en tetradisk kombination genom att placera en kvadrat på färghjulet och välja färgerna i varje hörn, eller genom att välja två motsatta uppsättningar komplementfärger.

Dessa färgkombinationer är alltid högljudda och roliga, och livfullheten gör att design sticker ut. Man måste dock vara försiktig med att hitta balans med dessa kombinationer eftersom de lätt kan vara överväldigande.

Exempel på tetradisk färgschema:

 • Röd, grön, blå-lila och gul-orange
 • Gul, lila, blågrön och röd-orange


Experiment är nyckeln

Om du inte har en naturlig affinitet eller en bakgrund inom konst och design, kan det ibland vara lite överväldigande att välja de bästa färgkombinationerna. Du vet inte riktigt hur dina valda färgkombinationer kommer att se ut i din design förrän du faktiskt tillämpar dem. Det är därför att experimentera med olika nyanser, toner, nyanser och nyanser kan hjälpa dig att hitta de bästa färgkombinationerna för ditt syfte och önskemål. Och hjälpa dig att leverera det budskap och den känsla du avser.

Det finns ett antal appar och webbplatser som också kan hjälpa dig med din beslutsprocess. Vi älskar färgpalettgenerator på Canva där du kan dra och släppa ett favoritfoto för att hämta en färgpalett.

Oavsett om du letar efter ett färgschema för din webbplats, visitkorteller kontor, vi är övertygade om att du kommer att utveckla den bästa färgkombinationen för dina behov.

Våra favoritkombos

Svartvit


Konst av Kimberly Rachelle. Färgpaletter från Canva.

Komplementär


Konst av Kimberly Rachelle. Färgpaletter från Canva.

Analog


Färgpaletter från Canva.

Dela


Konst av Kimberly Rachelle. Färgpaletter från Canva.

Triadisk


Konst av Kimberly Rachelle. Färgpaletter från Canva.

tetradisk


Färgpaletter från Canva.
Vill du lära dig mer?

Har du några egna färgglada tips eller tricks? Vi vill gärna höra dem. Låt oss veta i kommentarerna!

Se även  Definition, typer och betydelse för företag (2023)

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button