Ekom & Dropshipping

Definition, formel och skapa en strategi (2023)

Betalande kunder är livsnerven för alla företag, oavsett vilken bransch, nisch eller yrke du är i. Även om varje företagsägare och chef är uppmärksam på kunderna, tittar inte alla genom linsen av en solid kundförvärvsstrategi.

Med en kundförvärvsprocess på plats kan du bättre omvandla dina intäkter till en mer förutsägbar, repeterbar process, istället för en slumpmässig händelse. Du får också en bättre uppfattning om hur allt hänger ihop med din ekonomi, inklusive den genomsnittliga inkomsten varje kund ger kontra hur mycket det kostar att skaffa kunder och tjäna deras lojalitet.

Om du funderar på att bygga en kundförvärvsplan är du på rätt plats. I den här artikeln ska vi titta på vad det är, hur man beräknar det och hur du kan börja implementera en strategi för kundförvärv idag.

Vad är kundförvärv?

I bokstavliga termer är kundförvärv processen att omvandla potentiella kunder till betalande kunder. Men i verkligheten har en kundförvärvsstrategi mycket mer att göra.

Det är en mätbar, repeterbar marknadsföringsprocess som fångar en potentiell kunds uppmärksamhet, för dem genom köpcykeln och förvandlar dem till en långsiktigt betalande kund.


Källa

Kundförvärvsprocessen delas ofta in i tre steg:

 • Medvetenhet. En lead upptäcker ditt varumärke och visar intresse.
 • Hänsyn. Ledningen övergår till att bli en potentiell kund när de börjar göra research och överväger att göra ett köp.
 • Omvandling. Den presumtiva kunden omvandlas till en betalande kund. Från denna punkt kan varumärket flytta sina marknadsföringsinsatser mot att behålla eller tjäna på lång sikt kund lojalitet.

En framgångsrik kundförvärvsstrategi tar hänsyn till alla dessa steg, implementerar skräddarsydda marknadsföringsmetoder och kurerar användarupplevelsen varje steg på vägen.
Beräkna kundanskaffningskostnad (CAC)

Varje företag måste förstå hur man beräknar sin kundanskaffningskostnad (CAC). Det är hur du får veta om ditt marknadsföringssätt är lönsamt.

För att fastställa ditt CAC, dividera den totala kostnaden för marknadsföring med antalet nya kunder som förvärvats.

Formel för kundförvärvskostnad: Totala marknadsföringskostnader / totalt antal nya kunder

Låt oss anta att vår LinkedIn-sida tar in 15 kunder i månaden och att du spenderar 200 USD på att utveckla innehåll. Ditt CAC skulle vara: $200 / 15 = $13,33 per kund.

När du har beräknat ditt CAC kan du använda det för att beräkna din vinst på varje beställning.

Till exempel, om en kund spenderar 70 USD i genomsnitt när de köper från ditt företag och du har en marginal på 50 % på varje beställning, skulle din vinst vara:

Se även  Varför och hur för att utvärdera dina marknadsföringsresultat

70 USD (genomsnittligt ordervärde) x 50 % (bruttomarginal) – 13,33 USD (CAC) = 21,67 USD (vinst)

Du kan veta vår kundanskaffningskostnad för olika marknadsföringsinitiativ genom att använda spårnings-/rapporteringsverktyg som Shopify-rapporter.

6 kundförvärvsstrategier att prova

Är du redo att starta ditt eget kundförvärvsarbete? Låt oss titta på några av de bästa beprövade teknikerna som varumärken över hela världen använder.

1. E-post

E-postmarknadsföring är en av de mest lönsamma formerna av marknadsföring som finns. Data från Statista visar att varumärken inom detaljhandeln, e-handeln och konsumentvarubranschen tjänade en hel del 45 USD i avkastning på investeringen (ROI) för varje 1 USD de spenderade på e-postmarknadsföring.

Först måste du skapa en e-postlista. Du kan göra detta genom popup-fönster och registreringsformulär för nyhetsbrev på din webbplats, såväl som evenemang som att vara värd för tävlingar och giveaways via din webbplats och sociala medier.

När du väl har skapat din lista finns det många sätt att använda e-post för att bygga relationer med potentiella kunder, inklusive:

 • Nyhetsbrev. Håll kunderna informerade om vad som händer i ditt företag. Diskutera nyheter, nya produktlanseringar och var kreativ med ”bakom kulisserna” innehåll som hur dina produkter tillverkas och vem ditt team är.
 • Kampanjer. Har en rea eller event på gång? Skapa intresse via e-post.
 • Transaktioner. Använd registrerings- och köpbekräftelser som en möjlighet att sälja, merförsäljning och korsförsäljning mer varor.

kundförvärv via e-postmarknadsföring

Källa

2. Innehållsmarknadsföring

Du känner till talesättet ”Innehållet är kung.” Särskilt i dagens värld, där användare spenderar timmar per dag med att konsumera innehåll på webbplatser, sociala medier och streamingtjänster.

A gedigen innehållsmarknadsföringsplan är nödvändigt om du vill fånga folks uppmärksamhet, engagera dem och övertyga dem att ta steget och göra ett köp.

Din plan för innehållsmarknadsföring kan innehålla:

 • Bloggar. Skriv användbara och intressanta artiklar om din bransch, produkter och ämnen relaterade till dina produkter. Om du till exempel är ett skönhetsmärke kan du blogga om hudvårdstips och erbjuda sminktutorials.
 • Sociala media. Skapa inlägg, videor och interaktivt innehåll relaterat till ditt varumärke. Se till att säkerhetskopiera det med användarengagemang – svara till exempel på varje kommentar och lämna kommentarer på andra inlägg för att sticka ut.
 • Andra former som podcaster, tryckta publikationer, appar, pressmeddelanden och mer.

Skönhetsmärke Skönhetspaj bloggar om allt från kundspotlights till hudvård, till komplement till mytförstörande undersökningar inom skönhetsvärlden.

blogga för kundförvärv

Källa

Influencermarknadsföring är en enorm bransch, speciellt på sociala medieappar som Instagram, Facebook och TikTok. Med denna kundförvärvskanal samarbetar varumärken med influencers för att marknadsföra sina produkter eller tjänster. Per definition är en influencer en onlinepersonlighet eller enhet som har sina egna lojala, engagerade följare.

Se även  10 av Amazons största konkurrenter: Vilka är de och vad är de skyldiga sin framgång?

Om du hittar rätt influencers att samarbeta med – de som finns i din nisch och som är relevanta för ditt varumärke – kan du komma inför hundratals eller tusentals potentiella kunder.

Du kan låta en influencer skapa innehåll om ditt varumärke eller produkter i utbyte mot betalning eller gratisvaror. Du kan också prova affiliate marknadsföringdär influencers får en del av din försäljning.

Se bara upp för fallgroparna: det kan vara svårt att spåra ROI, och du måste göra några investeringar i förväg.

influencer sponsrar kundförvärv

Källa

4. Traditionell reklam

Reklam är inte död. Du kan fortfarande dra nytta av kundförvärvskanaler som tryckta annonser, tv-annonser, skyltar och direktreklam. Dessa kommer naturligtvis att bero på vilken typ av verksamhet du har och ROI-potentialen för att använda dessa mindre skalbara, mer geografiskt riktade tekniker.

Detta kommer med vissa kompromisser: till exempel kommer du inte att kunna spåra visningar, visningar och engagemang med dina fysiska annonser som du kan med digitala marknadsföringstekniker.

Men du kan använda omnikanal marknadsföring att knyta ihop allt. Till exempel en tryckt annons som leder kunder till din webbplats eller app och till din digitala tratt.


Källa

5. Publikuppbyggnad

Med sociala medieplattformar som YouTube, Instagram och Twitch har e-handelsvarumärken kunnat bygga enorma följare online av potentiella kunder.Ett exempel från verkligheten är Gymshark.

Gymshark har mer än sex miljoner följare på Instagram och odlade en gemenskap av varumärkesambassadörer som stöder varumärket överallt.

publikuppbyggnad för kundförvärv (Gymshark)

Detta ger inte bara dess varumärke auktoritet, utan det skapar också en bas av kunder som Gymshark kan nå närhelst den vill öka försäljningen eller marknadsföra ett nytt föremål.

Även om de flesta målgruppsbyggande strategier kräver tid, ansträngning och konsekvens, anses de ofta vara värda eftersom de kan hjälpa dig att skapa en kundgrupp som du kan nå när som helst gratis.

6. Betald reklam


Betald annonsering har blivit ett populärt sätt för e-handelsvarumärken att locka nya kunder.

Betalannonser erbjuder flera fördelar som kan hjälpa företag att växa snabbt, som att öka exponeringen för ditt varumärke och erbjuda inriktningsfunktioner som låter dig skräddarsy erbjudanden efter människors intressen och beteenden. Så det är inte en överraskning att många e-handelsföretag använder dem som en del av sina kundförvärvsinsatser.

Se även  Hur de jämförs och vilka du bör använda

Till exempel sminkmärket Blankare använder Facebook-annonser för att hitta nya kunder online.


Medan Facebook och Google regerar som de mest framträdande plattformarna för betalda annonser, finns det andra alternativ att överväga. Valet av vilken sida som ska användas beror på att förstå publiken och var de spenderar sin tid online.

Bygg processen, skörda frukterna

När du närmar dig det genomtänkt och metodiskt kan en kundförvärvsstrategi ha stora fördelar för din verksamhet. Du kommer att bli bättre på att systematiskt ta in kunder genom dörren och få dem att komma tillbaka för mer. Du kommer också att få en bättre förståelse för de finansiella komponenterna, som din kundanskaffningskostnad och hur den hänger ihop med din vinst.

Allt som återstår att göra är att börja bygga din plan, implementera stegen och mäta dina resultat – fortsätt sedan att upprepa processen och förbättra dig lite mer för varje cykel.

Vanliga frågor om kundförvärv

Vad är en kundförvärvsstrategi?

En kundförvärvsstrategi är en plan för att attrahera och konvertera potentiella kunder. Det innebär att använda olika taktiker skräddarsydda efter din målgrupps preferenser för att guida dem genom köpprocessen. Målet är att fånga deras uppmärksamhet och göra dem till lojala kunder.

Hur skiljer sig kundförvärv från kundbehållning?

Kundförvärv fokuserar på att identifiera och konvertera nya kunder, medan kundlojalitet är processen att tillfredsställa och vårda befintliga kunder för att säkerställa återkommande affärer. Båda är avgörande för affärstillväxt och hållbarhet, men de kräver olika strategier och taktiker för att nå framgång.

Vilka är de bästa verktygen för kundförvärv?

 • Shopify e-post: Detta är en e-postmarknadsföringsapp byggd för e-handelsbutiker. Du kan använda den för att skapa eleganta, märkesvaror e-postmeddelanden att skicka till dina prenumeranter.
 • Shopify Inkorg: En gratis Shopify-app, Shopify Inbox låter dig göra besökare till kunder via chatt i realtid. Du kan skicka rabatter och rekommendationer från din Shopify-butik i chattar med bara några få klick, och förvandla surfsessioner till shoppingrunda.
 • Remiss Godis: Det här är ett verktyg för att bygga hänvisningsprodukter för ditt företag. Du kan använda den för att skapa roliga, engagerande lojalitetsprogram som hjälper dig att nå nya kunder via mun till mun.Vill du lära dig mer?

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button