Historien bakom storytelling i marknadsföring

Om du trodde att berättandet endast var förbehållet runt lägerelden skulle du ha mycket fel. Även om storytelling är långt ifrån nytt, håller det på att framstå som en av de mest populära marknadsföringsstrategierna och utgör ett nyckelelement i effektfulla digitala marknadsföringskampanjer.
I den här artikeln gör vi en lång historia kort och sammanfattar det väsentliga du behöver veta för att skriva en fängslande berättelse. Oavsett om du föredrar ett blogginlägg framför Instagram Stories, finns det en marknadsföringskanal för varje varumärke som hjälper dem att förmedla sitt budskap.
Historien bakom storytelling i marknadsföring:
Vad är storytelling?
När marknadsförare använder storytelling använder de storyformatet för att förklara nyckelbudskapet för sin målgrupp. Berättelsen de berättar kan vara helt saklig eller innehålla ytterligare detaljer som kan vara osanna för att hjälpa till att förklara den bättre eller göra den mer intressant. Med hjälp av ett suggestivt språk och att lyfta fram de värderingar som varumärket och målgruppen har gemensamt, hjälper storytelling till att ingjuta empati, fånga din uppmärksamhet och uppmana läsarna att fullfölja call to action. I slutändan hjälper det varumärken att få bättre kontakt med sin målgrupp.
Vad är skillnaden mellan storytelling och innehållsmarknadsföring?
Vanligtvis, innehållsmarknadsföring koncentrerar sig på aspekter som funktioner och specifikationer för dina produkter eller tjänsterna du erbjuder. Storytelling fokuserar istället på anledningen till att dina produkter eller tjänster finns; berätta historien om hur din produkt kan lösa ett problem, vad som fick dig att etablera verksamheten eller varför dina kunder tycker om dina erbjudanden.
Varför är det så kraftfullt?
Medan internet gör det mycket enklare att interagera med din målgrupp, är konkurrensen hård. Som ett resultat gör det det svårare för dina marknadsföringskampanjer att bli framgångsrika. Storytelling är den hemliga såsen som kan hjälpa dig att skära igenom bruset från reklammeddelanden.
Med hjälp av storytelling kan varumärken skapa djupare kopplingar till sin målgrupp. Det hjälper till att ingjuta en känsla av empati och göra ditt varumärke mer autentiskt vilket gör det möjligt för dina läsare att resonera med din berättelse bättre. Detta hjälper din målgrupp att komma ihåg din berättelse mycket tydligare. I själva verket, enligt Jerome Bruner, en kognitiv psykolog, är meddelanden som kommuniceras med hjälp av berättelser mer än 20 gånger mer minnesvärda.
Storytelling hjälper också till att förklara nya svårförståeliga idéer. Så genom att använda verkliga exempel kommer din målgrupp att förstå mycket enklare och bättre exakt vad det är som ditt företag säljer och vilka fördelar det kan erbjuda.
Om din målgrupp också är ganska mångsidig, kan berättande hjälpa dig att korsa gränser och skapa en känsla av gemenskap bland dina läsare. Detta beror på att en berättelse är en typ av universellt språk. Alla, oavsett bakgrund eller ursprungsland, kan förstå känslor, som lycka och hopplöshet, framkallade av berättelser och relatera till underdogen på någon nivå.
Sammanfattningsvis kan berättande fånga din målgrupps uppmärksamhet mycket mer effektivt än en presentation fylld med jargong. Det går sedan ett steg längre genom att humanisera ditt varumärke, göra komplexa idéer lättare att förstå och skapa en känsla av gemenskap. Kort sagt, det gör ditt varumärke relaterbart så att din målgrupp kan få kontakt med dig på en känslomässig nivå vilket hjälper till att inspirera dem att vidta åtgärder.
Typerna av berättelser och sätt du kan berätta för dem
Det finns olika typer av historier som du kan berätta. Beroende på hur du vill att din publik ska känna efter att de har läst eller lyssnat på den, kan ditt mål vara att motivera till handling, introducera ditt varumärke eller skapa en känsla av gemenskap.
Om du till exempel vill att de ska vidta en specifik åtgärd efteråt, bör fokus i din berättelse ligga på hur din karaktär framgångsrikt genomförde en åtgärd och hur de också kan njuta av liknande resultat. Om ditt mål är att skapa en känsla av gemenskap, kanske du vill hålla saker mer neutrala så att du kan fånga uppmärksamheten från fler potentiella kunder. Den här typen av berättelse borde vara mer gripande så att dina läsare kommer att vilja dela sin egen berättelse senare.
Efter att ha bestämt dig för vilken typ av historia du vill berätta, bör du också överväga vad som skulle vara det bästa mediet. Du kan till exempel använda skrivna berättelser, ljudberättelser eller visuella berättelser.
Skrivna berättelser
Den här typen av berättelser är utan tvekan den mest kostnadseffektiva och enklaste att skapa. Du kommer främst att använda text och några bilder som du kan dela på din blogg, sidan Om oss eller genom artiklar som delas online eller i ditt nyhetsbrev via e-post.
Som sagt, det kräver fortfarande mycket skicklighet. Du behöver inte bara skryta med förstklassiga skrivkunskaper, utan du måste också förstå verksamhetens uppdrag och dess målgrupp helt och hållet.
Ljudberättelser
En ljudberättelse kräver mer resurser än en skriven berättelse. När du har skrivit berättelsen måste du be en anställd eller extern part att läsa berättelsen högt så att du kan spela in den. Du skulle då vanligtvis dela den här historien med hjälp av en podcast. Om du gillar att vädja till din publiks hörselkänsla kan du också överväga att berätta din historia personligen vid ett liveevenemang, även om detta kräver mer skicklighet, eftersom den till skillnad från en förinspelad eller skriven berättelse inte kan redigeras i efterhand.
Visuella berättelser
I grund och botten tar visuella berättelser det ett steg längre än ljudberättelser genom att inkludera bilder med ljud. Det vanligaste exemplet är att skapa videoklippmen beroende på ditt varumärkes röst kan du också använda animation.
Naturligtvis är dessa dyrare, men kan ge bättre resultat. Dessutom, eftersom de är bättre på att fånga uppmärksamheten, är de mer lämpade att användas tidigare i marknadsföringstratten, till skillnad från skrivna berättelser.
Vilka är huvudelementen?
Alla fantastiska berättelser har en fast berättelsestruktur som inkluderar introduktion, mittdel och ett slut. Den mellersta delen fokuserar ofta på en smärtpunkt, medan en lösning presenteras i slutet. Det är avgörande att du inkluderar alla dessa tre delar och introducerar dem en efter en för att säkerställa att takten i vilken din berättelse utvecklas kommer att väcka nyfikenhet och upprätthålla spänning. Det behöver inte sägas att eftersom du inte kommer att skriva en bok är takten som berättelsen utvecklas mycket snabbare i.
Inledningen
I din introduktion kommer du att presentera platsen där din berättelse utspelar sig, tiden, den primära karaktären och budskapet. När du planerar denna del är det viktigt att din berättelse koncentreras på värderingar som är viktiga för din målgrupp.
Du bör inkludera minst en karaktär för att hjälpa dig skapa kopplingen mellan ditt varumärke och dess målgrupp. Helst bör den här karaktären vara någon som din målgrupp kommer att finna relaterbar. Han/hon bör också starkt visa de värderingar som är i fokus för din berättelse.
Om du väljer att inkludera fler karaktärer kommer dessa bikaraktärer att vara personerna som din huvudperson vänder sig till för att få stöd. Alternativt kan du till och med göra stödkaraktären till orsaken till din karaktärs problem.
Den mellersta delen
Efter att du har satt scenen för händelserna som följer, är du redo att introducera någon typ av konflikt. Detta kommer att vara smärtpunkten för din målgrupp som din forskning har identifierat. Det är denna konflikt som hjälper till att framkalla den känslomässiga reaktionen hos dina läsare som gör berättandet så effektivt.
Slutet
Det är nu dags att slå ihop allt och knyta ihop eventuella lösa ändar. I det här avsnittet kommer du att föreslå ditt erbjudande som svaret på konflikten som plågade huvudpersonen. Du bör också inkludera en tydlig, övertygande uppmaning till handling. Med andra ord, vad vill du att dina läsare eller lyssnare ska göra härnäst?
Olika steg i storytelling
Identifiera din målgrupp
Innan du kan börja skriva din berättelse måste du först identifiera dina läsare. Detta hjälper dig att pitcha din berättelse korrekt. När du har identifierat vem som kommer att läsa, lyssna på eller titta på din berättelse, sluta inte där – lär känna dem bättre genom att undersöka hur deras personas är. Vilka är deras smärtpunkter? Som nämnts kommer detta att utgöra huvuddelen av din berättelse.
Beväpnad med denna kunskap vet du nu vilken riktning du behöver ta nästa gång. Effektiva berättelser fokuserar på de problem som ditt varumärke kan hjälpa till att lösa. Detta tillvägagångssätt gör det lättare för din målgrupp att identifiera sig med din berättelse och dess karaktärer och ger en känsla av spänning som hjälper till att hålla dina läsares uppmärksamhet. Kort sagt är det den hemliga ingrediensen som skiljer storytelling från andra typer av marknadsföring.
Fastställ det centrala budskapet
Vad blir målet med din berättelse? Det är något som du bör kunna sammanfatta med högst 10 ord. Oavsett om du vill introducera ditt produktsortiment eller sälja en tjänst är det viktigt att du först identifierar ditt centrala budskap.
Bestäm en uppmaning till handling
Din uppmaning till handling (CTA) bör överensstämma med målet med din berättelse. Kort sagt, det är åtgärden som du önskar att din målgrupp ska vidta efteråt. Exempel på populära uppmaningar inkluderar att registrera dig för en kurs, gå med i ett webbseminarium, prenumerera på din e-postlista eller köpa en produkt.
Lägg upp det på sociala medier
För optimalt engagemang måste du dela din berättelse på flera digitala kanaler. Sociala medier och nyhetsbrev via e-post är ett måste, men du kan också dela det på din blogg (om ditt varumärke har en) eller använda gästinlägg. Beroende på vilket medium du har använt kan du även använda YouTube och poddar. Tänk bara på att varje kanal har sina egna specifikationer.
Slår ihop saker
Om du inte får det direkt efter första försöket, kan du vara säker på att effektivt berättande kräver mycket träning. Men det är definitivt värt det eftersom det kan vara ett riktigt användbart marknadsföringsverktyg. Vilken historia du än berättar är det nyckeln att du förblir trogen din varumärkesidentitet och förblir helt autentisk.
Vanliga frågor
Är innehållsmarknadsföring och storytelling samma sak?
Nej, det finns en subtil men ändå kraftfull skillnad mellan content marketing och storytelling. Innehållsmarknadsföring koncentrerar sig vanligtvis på element som funktioner och specifikationer för dina produkter eller den typ av tjänster du erbjuder. Istället fokuserar storytelling mer på orsaken bakom dina produkter eller tjänster genom att berätta historien om hur det kan lösa ett problem, vad som motiverade dig att starta företaget eller varför dina kunder tycker om dina produkter eller tjänster.
Vad är en varumärkeshistoria?
En varumärkeshistoria använder fakta och/eller känsloframkallande berättelse för att kommunicera något till din målgrupp och koppla ditt varumärke till dem. Den fokuserar på att skapa empati genom att koppla vad ditt varumärke står för med de värderingar som du delar med dina kunder.
Vilka är fördelarna med berättande?
Storytelling kan hjälpa dig att skära igenom bruset från reklammeddelanden och låta ditt budskap höras. Med hjälp av storytelling kan varumärken skapa djupare kopplingar till sin målgrupp vilket hjälper dem att komma ihåg din berättelse mycket tydligare. Storytelling hjälper också till att förklara komplexa idéer. Om din målgrupp är mångsidig kan det också bidra till att skapa en känsla av gemenskap bland dina läsare eftersom det är en typ av universellt språk.
Hur kan jag anpassa historien om mitt varumärke?
Du kan till exempel inkludera en ”vem vi är”-video på din Om-sida, berätta historien om ditt företags grundare eller lyfta fram berättelser om dina anställda, kunder och nöjda kunder.
Är reklamfilmer värda kostnaden och ansträngningen?
ja! I dagens tid måste du bredda ditt fokus utöver att bara sälja dina tjänster eller produkter om du vill bli framgångsrik. Din målgrupp vill också veta mer om värderingarna i ditt företag, historien bakom varumärket och ansiktena bakom dess produkter. Detta är svårare att kommunicera om du bara använder skriven text och bilder.