Ekom & Dropshipping

Hur du tar de bästa bilderna av din mat

Det finns inget som att titta igenom en restaurangs meny, webbplats eller sociala medier och hitta shot efter shot av aptitretande godhet. Bra matfotografering är inte bara trevlig att titta på – det är också avgörande för din mataffärs försörjning.

Tänk på det: Har du någonsin sett matfotografering som ser oaptitlig eller tråkig ut, bara för att skriva av märket? Det är det som gör det så viktigt att ge lite speciell uppmärksamhet åt dina bilder.

Men oroa dig inte – det finns ingen anledning att spendera tusentals på att hyra en professionell matfotograf eller köpa sofistikerad utrustning. I den här artikeln kommer vi att gå över några viktiga matfotograferingstips som hjälper dig att ta de bästa bilderna, oavsett din budget.
1. Ordna din mat

Att arrangera din mat, som kallas ”plating” i restaurangbranschen, är en viktig del av det som bygger någons första intryck av din mat. Det bygger baslinjen för den estetik du skapar med dina matbilder.

Här är några tips för bra plätering:

 • Se till att din mat är stjärnan på bilden. Generellt sett bör maten du vill fånga vara i mitten av ditt foto. Du kan accentuera detta genom att placera det i mitten av tallriken (om det är på en fysisk tallrik), med extra utrymme på tallrikens sidor för att skapa en känsla av rymd och dra betraktarens blick mot priset.
 • Var inte rädd för att tänka som en konstnär. Testa att lägga sås i en klämflaska för att rita vackra linjer på tallriken, eller använd en pincett för att få blomgarneringen på precis rätt ställe. Några av de mest iögonfallande matbilderna betalar otroligt mycket uppmärksamhet på detaljer.
 • Tallrik mat utifrån måltidens karaktär. Om du fotograferar något mer färgstarkt och naturligt ”kaotiskt”, som en sallad, behöver du inte ordna varje bit perfekt. Men om din mat fokuserar på design, som en dekorativ tårta till exempel, använd din plätering för att skapa en känsla av ordning och balans.

balans mellan matfotografering

Källa

2. Välj din bakgrund

Inramningen och rekvisitan som din mat placeras bredvid kan vara skillnaden mellan ett tråkigt foto och ett konstverk. Här är ett annat ställe att tänka på balans: Kan du använda en ren bakgrund för att balansera ut en detaljerad matvara? Eller kan du använda en nyckfull eller ambitiös bakgrund för att berätta en historia eller transportera dina tittare till en annan värld?

Se även  Hur du får dina bloggar att läsa av fler som gillar dig

Detta är din chans att skapa en sann estetik och varumärkesbild för ditt företag. Om det är ett växtbaserat varumärke, överväg naturliga bakgrunder som får dina tittare att tänka på naturen och jordens frukter.

Vissa matbloggare, kockar och matvarumärken gör mycket för att skapa underbara bilder som verkar som en visuell fest (utöver själva festen). Men det finns några professionella matfotograferingstips som hjälper dig att ta aptitretande bilder utan att gå all-out.

Prova att lägga till enkla rekvisita, som matredskap och en servett. Detta hjälper tittarna att tänka på att äta just nu – vilket gör att de mer sannolikt kommer att följa ditt varumärke eller köpa det du säljer.

Ett annat tips är att dekorera bakgrunden med ingredienser som används i rätten. Om du har en garnering på toppen, strö den runt området också. Om du använde färsk frukt eller grönsaker, arrangera dem runt tallriken. Du kan också lägga till andra rekvisita som tyger och heminredningsartiklar.

mat fotografi bakgrund

Källa

3. Sätt upp belysning

Belysning är ett annat viktigt element som kan göra skillnaden mellan professionella matfoton och intetsägande (eller till och med grova) sådana. Du kan välja naturligt ljus eller artificiell belysning, beroende på vilken maträtt du fotograferar och din tillgång till bra naturligt ljus.

En av de viktigaste sakerna att komma ihåg är att undvika starkt ljus. Detta händer vanligtvis när din ljuskälla är för nära din mat, skapar skuggor eller överdrivet ljusa fläckar, eller accentuerar fel delar av maträtten.

Du kan undvika detta genom att sätta din belysning vid sidan av maten istället för direkt framför den, och se till att ljuskällan är tillräckligt långt borta för att du inte kan se skuggor eller ljusa fläckar.

Se även  De 10 bästa marknadsföringskanalerna för e-handelsbutiker (2022)

Som en allmän regel, använd naturligt ljus när du kan. Om du har ett väl upplyst rum, försök att placera ditt fotobord nära det. Om du inte har tillgång till naturligt ljus, prova att köpa en prisvärd ljus- och ljusspridare. Dessa verktyg kan hjälpa till att lysa upp dina foton samtidigt som du undviker den hårda belysningen.


Källa

4. Testa olika ramar

Att fotografera mat direkt från toppen – ett fågelperspektiv – är en populär strategi för professionella matfotografer. Men det är verkligen inte det enda sättet. Prova att experimentera med olika bildrutor genom att fotografera i olika vinklar och använda olika fotograferingsstilar.

Till exempel kan du ha en vacker charkuteribräda som bäst ses uppifrån för att verkligen fånga all dess glans. Men du kanske har en trevåningssmörgås som är sann prakt kommer i form av en sidobild, så att du kan se alla unika lager.

Fotografera mat från alla vinklar du kan tänka dig och avgränsa sedan de bästa alternativen.

Överväg också att experimentera med fotograferingsstilar, som att använda skärpedjup för att fokusera på vissa delar av maträtten och lämna andra områden ur fokus. Detta är en extra nivå av konstnärlig touch och kan hjälpa dig att framhäva några intressanta texturer.

fokus på matfotografering

Källa

5. Redigera dina matbilder

Efter att ha tagit några matbilder, överväg att göra lätta justeringar med en fotoredigeringsapp.

Du kan använda ett betalt verktyg som Adobe Lightroom, om din budget tillåter. Men glöm inte så många gratis verktyg för fotoredigering finns tillgängliga.

Kom ihåg att ta ett konservativt förhållningssätt när du gör ändringar. Du kan till exempel göra lätta redigeringar av skuggning och färgbalans – det här hjälper dina matbilder att se mer naturliga och tilltalande ut.

Andra tips att tänka på:

 • Justera skärpan för att ge kanterna på bilden mer definition.
 • Använd en varmare vitbalans för att få maten att se mer aptitlig ut.
 • Lägg till mer kontrast mellan de mörka och ljusa delarna av bilden för att öka dess detaljer.
 • Öka mättnaden på dina matfotografier något för att exponera motivets färger.
Se även  Definition, typer och betydelse för företag (2023)

Förutom mjukvaruredigering, tänk på några intressanta sätt att leka med din mat. Några idéer inkluderar att göra kex som ser ut som söta djur eller att använda deg för att skulptera ett landskap. Ett unikt förhållningssätt till matfotografering kommer att förbättra dina chanser att attrahera användare av sociala medier. (Dessutom får du unika medietillgångar för en matblogg om du bestämmer dig för att starta eller bidra till en i framtiden.)

Bli din egen matfotograf

Som du kan se är det inte så svårt att fotografera mat som det kan verka. Som nybörjare är de viktigaste sakerna att tänka på din plätering, belysning, inramning, redigering – och kreativitet, alltid!

Det är troligt att du kommer att behöva skaffa dig några nya färdigheter medan du går – men detta bör inte avskräcka dig från att dyka in. Som alla nya färdigheter, när du närmar dig den med ett öppet sinne och en vilja att lära dig allt eftersom kommer att bli förvånad över vad du kan åstadkomma.

Gå nu ut och ta några oemotståndliga matbilder.

Vanliga frågor om matfotografering

Kan du ta bra bilder på mat med din telefon?

Säkert! Följ bara våra matfotograferingstips för att få den bästa bilden. Med förbättrad kvalitet på smartphonekameror behöver du ingen DSLR-kamera för att ta bra bilder av mat. Använd din iPhone eller Samsung Galaxy för att ta högkvalitativa bilder av din mat när du besöker en restaurang, bar, café eller matställe vid vägen.

Hur får jag min mat att se bra ut på bilder?

 • Ordna dina tallrikar och bestick innan du börjar ta bilder.
 • Experimentera med olika vinklar, ramar och skärpedjup för att bestämma rätt kombination för att framhäva matens aptitretande texturer.
 • Tänd maten från sidan istället för framifrån, med mjukt ljus. Välj dessutom verklighetstrogna färger framför grått och blått.
 • Redigera dina bilder lätt för mättnad, kontrast och skärpa för att få fram de varmare färgerna på din mat.Vill du lära dig mer?

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button