Hur man använder dem när man importerar varor till USA

Vill du importera produkter till USA för din e-handel online? Processen kan vara skrämmande, med komplexa regler och tullförfaranden att navigera. För att säkerställa en sömlös importprocess och undvika eventuella påföljder eller förseningar är det viktigt att förstå betydelsen av HTS-koder.
US Customs kräver att företag deklarerar sina importerade varor med dessa koder, och felaktig användning kan resultera i avgifter, inspektioner och beslag. Låt inte detta hända dig! Lär dig hur du bestämmer rätt HTS-koder för dina produkter och tar dig enkelt igenom tullprocessen.
I det här inlägget kommer vi att diskutera hur HTS-koder fungerar och hur man använder dem, såväl som konsekvenserna av felaktig användning – inklusive straffavgifter och avgifter som tas ut av Tullen.


Vad är en HTS-kod?
HTS står för Harmonized Traffic Schedule. En HTS-kod är ett unikt 10-siffrigt nummer som används för att fastställa vilken tull eller trafikskatt som gäller för varor som importeras i USA från andra länder.
Även om United States International Trade Commission upprätthåller HTS-koder, upprätthålls de av Department of Homeland Securitys enhet för tull- och gränsskydd (CBP).
HTS-koder: nyckelterminologi
Internationell e-handel kan bli komplex på grund av de många termer och akronymer som används för att beskriva olika processer. För att hjälpa dig att navigera i den här världen har vi listat innebörden av de viktigaste styrande organen och termer som är associerade med internationell import:
Harmoniserat system (HS)
Det harmoniserade systemet (HS) är ett universellt språk för kodning och identifiering av varor som handlas internationellt. Det definieras också som en nomenklatur för transportabla föremål som nästan alla länder använder för sina tullar och för handelsstatistik. Den senaste versionen av HS-systemet introducerades 2022.
HS-kod
En sexsiffrig kod som klassificerar varje importerat föremål, där de två första siffrorna representerar kapitlet, de två mittersta representerar kapitlets rubrik och de två sista markerar underrubriken i rubriken.
HTS-kod
En 10-siffrig kod som klassificerar varje importerad vara, där de första sex siffrorna representerar en HS-kod, de två efterföljande markerar HS-kodens amerikanska underrubrik och de två sista gör ett statistiskt suffix.
Världstullorganisationen (WCO)
Ett oberoende mellanstatligt organ som representerar 183 tulladministratörer i olika länder. WCO bildade och upprätthåller HS-systemet för att skapa harmoni i tullbestämmelser över länder.
USA:s tull- och gränsskydd (CBP)
Ett statligt organ som utfärdar juridiskt bindande beslut när det gäller import av varor till USA.
Schema B-kod
Underhålls av US Census Bureau och baserat på HS är schema B-koder 10-siffriga internationella koder som kategoriserar varor som exporteras från USA.
En kort historia av HTS
De flesta länder använder HS-koden för att klassificera importerade varor och fastställa tariffen. Förenta staterna använder emellertid HTS, som trädde i kraft den 1 januari 1989. Till skillnad från de tidigare taxescheman är HTS baserad på HS.
Hur HTS fungerar
HTS klassificerar importerade varor baserat på egenskaper som produktnamn, funktion och sammansättning. Du kan hitta senaste versionen av HTS på USITC:s regeringswebbplats, uppdelad i 22 sektioner och 99 kapitel som identifierar en rad olika föremål. Varje avsnitt och kapitel innehåller anteckningar i början som ger viktig information.
Det finns tre kapitel i HTS som tjänar andra syften än de andra. Till exempel är kapitel 98 och 99 reserverade för nationell användning medan kapitel 77 är reserverade för framtida bruk.
HTS är kategoriserad i kapitel och rubriker som utgör HTS-koden för varje vara. Den innehåller mer än 10 000 individuella koder associerade med specifika föremål. Till exempel, avsnitt II, kapitel 10 klassificerar ”Spannmål”, vilket är relevant om du importerar spannmålsprodukter till USA. I det här kapitlet kommer du att stöta på tullsatser, beskrivningar och HTS-koder för varor som korn, havre, ris och andra.
Struktur av HTS-koder
HTS-koder består av 10 siffror och kan delas in i fem olika sektioner. Som tidigare nämnts är de första sex siffrorna det internationella HS-numret. Låt oss ta en närmare titt på uppdelningen av en HTS-kod:
- Kapitel: De två första siffrorna indikerar kapitlet i HTS, och dessa siffror är konsekventa i olika länder.
- Rubrik: De efterföljande två siffrorna markerar rubriken inom det kapitlet i HTS, och dessa siffror är också konsekventa mellan länder.
- Underrubrik: Följande två siffror klassificerar underrubriken inom det kapitlet, och dessa siffror är likaledes konsekventa mellan olika länder.
- Underrubrik (tullsatser): De efterföljande två siffrorna bestämmer tullsatserna och är specifika för USA.
- Statistiskt suffix: De sista två siffrorna är i princip statistiska suffix. Dessa är specifika för USA och används för att samla in handelsdata.
Exempel på HTS
Nu när du förstår strukturen för HTS-koder, låt oss försöka klassificera HTS för ”certifierat organiskt durumvete (frö)”:
Här är en uppdelning av HTS-koden: 1001.19.00.25
Hur HTS-koder fungerar
HTS-koder finns i de specifika HTS PDF-filerna för varje kapitel, som kan laddas ner från HTS webbplats. Alternativt kan du söka på HTS databasmen se till att stänga av eventuella annonsblockerare för att få full funktionalitet.
Låt oss till exempel anta att vi vill importera kanel. HTS-koden för kanel finns i kapitel 9, som ges ett tvåsiffrigt nummer.
Alla produkter som klassificeras i kapitel 9 börjar med samma två siffror (t.ex. 09). Ytterligare klassificeringar av produkten inkluderar varierande 10-siffriga HTS-koder som syndikerar det statistiska suffixet med rubrik/underrubrik.
Det är viktigt att förstå HTS-koden för en vara eftersom den talar om tullen eller tariffen för en importerad vara. Tullsatserna är kategoriserade i tre olika underkolumner, nämligen kolumn 1 (allmänt), kolumn 1 (särskild) och kolumn 2. Det finns tre typer av tullsatser i HTS, nämligen värdetull, specifik och sammansatt.
För att illustrera, låt oss ta en titt på HTS-numret (0906.20.00.00) för krossad eller mald kanel. Baserat på kolumn 1 (Allmänt) är import av denna vara från de flesta länder gratis och har ingen tullavgift. Men om varan importeras från Kina, är den föremål för ytterligare 7,5 % värdetullsats, som anges i rubrik 9903.88.15 i kapitel 99 om tillfällig lagstiftning i HTS. Baserat på kolumn 2 är den specifika tullsatsen som tillämpas på denna artikel från Kuba och Nordkorea 11¢ per kilogram.
Att förstå HTS-koderna för dina produkter är viktigt för att öka fördelen med ditt företag genom att köpa produkter på det mest kostnadseffektiva sättet.
Konsekvenser av felaktig användning av HTS-kod
Att använda HS-koder felaktigt kan få konsekvenser som påverkar ditt företag, inklusive straffavgifter, förseningar, förhöjda inspektioner och beslag. US Customs and Border Protection släppte en informerad efterlevnadspublikation som nämner några av dessa konsekvenser. Lyckligtvis kan du undvika problem med HTS-koder genom att göra följande:
- Verifiera riktigheten av HTS-koder som tillhandahålls av leverantörer och speditörer för att säkerställa korrekt klassificering.
- Använd rätt kod istället för den mest fördelaktiga (dvs koden med lägst tullsats). Se de allmänna reglerna för tolkning och sök hjälp från USITC om osäker.
- Förstå de handelsavtal och program som finns på plats som kan påverka tullsatserna för specifika varor. Se avsnittet Allmän anmärkning i HTS för detaljer.
Lägga till HS-koder till dina Shopify-produkter
HS-koder är avgörande för handlare vid import av varor och även relevanta för varor som skickas till internationella kunder. Även om Shopify inte stöder att lägga till 10-siffriga HTS-koder till produkter, låter det dig mata in de första sex siffrorna i en HTS-kod som en HS-kod:
Här är stegen för att lägga till en HS-kod till dina Shopify-varor:
- Logga in på Shopify-administratören och välj sedan Produkter från den vänstra menyraden.
- Klicka på Lägg till produkt längst upp till höger.
- Navigera ner till fraktsektionen och fortsätt att scrolla tills du kommer till avsnittet Tullinformation.
- Ange regionen/ursprungslandet för din vara. Det är vanligtvis där varorna tillverkas.
- Fyll i HS-kodfältet (Harmonized System).
- Leta efter din produkt och välj den sexsiffriga koden som visas på skärmen.
- Ange koden manuellt om den är längre än 10 siffror.
- Klicka på Spara.
Obs: Du kan också lägga till HS-kod genom att importera den via en CSV-fil eller genom bulkredigeraren i Shopify admin.
Håll dig kompatibel när du importerar till USA
Att förstå HTS- och HS-koder och hur man använder dem kan hjälpa dig att undvika huvudvärk när du importerar utländska varor till USA.
Förutom att undvika påföljder för bristande efterlevnad, kan kunskap om dessa koder driva beslutsfattande genom att informera om var du importerar från och var du undviker.
Börja klassificera dina varor med HTS-koder och du kommer sömlöst att kunna ta dina varor över gränsen.
Vanliga frågor om HTS-koder
Måste jag följa HTS?
För att fortsätta följa lagen när du importerar varor till USA måste du följa HTS. Se USITC:s webbplats för att lära dig mer om detta klassificeringssystem, inklusive en Om-sida och kontaktinformation.
Tillåter Shopify handlare att använda HTS-koder?
Shopify accepterar inte en 10-siffrig HTS-kod. Du kan dock ange de första sex siffrorna i HTS-koden (den sexsiffriga HS) på plattformen.
Var hittar jag HTS-numret för mina varor?
1) Använd det officiella HTS-sökverktyget (se till att läsa ansvarsfriskrivningen först).
2) Sök inom ett specifikt kapitel i den aktuella HTS online.
3) Använd Google, men kontrollera alltid med den officiella HTS.
HS- och HTS-koder: vad är skillnaden?
HTS-koder (Harmonized Tariff Schedule-koder) gör det möjligt för amerikanska tullmyndigheter att fastställa tillämpliga tullar och tullar på import. HS-koder (Harmonized System Codes) används för att identifiera varor som handlas globalt.


