Ekom & Dropshipping

Hur man blir egenföretagare: Guide för 2022

Utforska hur man blir egenföretagare? Smart tänkande!

Genom att bli egenföretagare kan du vara din egen chef, bestämma dina egna timmar, arbeta hemifrån och spendera mer tid med din familj.

Inte konstigt att antalet egenföretagare ökar.

Enligt Zippia2022 är mer än 70 miljoner amerikaner engagerade i frilansande – en av de mest populära typerna av egenföretagande.

Men vad är egenföretagande? Vad är egentligen fördelarna med egenföretagande?

I den här artikeln kommer du att lära dig allt om egenföretagande och dess typer. Och håll dig kvar till slutet för en lista med 50 bästa idéer för egenföretagande.

Vad är egenföretagande?

Begreppet egenföretagare innebär att någon tjänar pengar genom att arbeta för sig själv istället för för en annan person eller företag. Det är med andra ord som att vara ett enmansföretag.


Här är fem exempel på egenföretagare:

 • Frilansskribent
 • Certifierad finansiell planerare
 • Lokal hantverkare
 • Food truck ägare
 • Bönder

Enligt Skatteverket (IRS), anses du vara egenföretagare om du:

Låt oss nu titta närmare på några vanliga typer av egenföretagande.

Typer av egenföretagande

Människor som arbetar för sig själva går under många olika namn. De flesta föredrar de allmänna termerna ”oberoende arbetare” eller ”egenföretagare”.

Egenföretagare går dock under namn som ger mer insikt i vilken typ av egenföretagare de är involverade i.

Hur frilansare beskriver sig själva graf

Låt oss ta en närmare titt på några olika typer av egenföretagande.

Frilansare

En frilansare är någon som tillhandahåller tjänster till kunder utan förväntningar på pågående arbete. Många frilansare arbetar med flera kunder samtidigt. Vanliga exempel är frilansskribenter, designers och fotografer. Med miljontals frilansare som hittar arbete online, checkar ut avlägsna arbetsplatser där du lätt kan hitta den här typen av arbete bör vara din första anlöpshamn.

Småföretagare

Termen ”småföretagsägare” är bred och kan gälla ägaren till alla småföretag som säljer produkter eller tjänster. Generellt sett arbetar de flesta småföretagare för att utveckla en hållbar verksamhet med system och processer.

Vanliga exempel på småföretag inkluderar mamma- och popbutiker, oberoende kaféer och e-handelsföretag.

Oberoende entreprenörer

Oberoende entreprenörer tillhandahåller tjänster enligt villkoren i ett skriftligt eller muntligt avtal. Dessa kontrakt kan vara projektbaserade eller tidsbaserade.

Vissa oberoende entreprenörer arbetar heltid för ett företag och liknar en anställd. Men som en oberoende entreprenör är de ansvariga för att betala sina egna skatter för egenföretagande (social trygghet, Medicare, etc.).

Vanliga exempel är fastighetsmäklare, webbutvecklare och projektledare.

Sidohustlers

Denna typ av egenföretagare avser personer som tjänar pengar på att arbeta för sig själva samtidigt som de är anställda av andra på heltid eller deltid.

Till exempel kan en journalist anställd av en tidning också skriva frilansartiklar för andra publikationer. Eller en heltidsanställd kan arbeta 10 timmar i veckan med något de älskar, som att få igång ett fotografiföretag.

Se även  7 bästa domänregistratorer för att etablera ditt onlinevarumärke (2023)

Fördelar med egenföretagande

Varför vara egenföretagare?

Enligt a studie av Upwork och Frilansarförbundetde flesta frilansare på heltid föredrar att vara egenföretagare eftersom det tillåter dem att ha en mer flexibel livsstil.

Dessutom vill egenföretagare:

 • Var sin egen chef
 • Arbeta från den plats du väljer
 • Välj de projekt de arbetar med
 • Ha ett schema som gör det möjligt för dem att nå sina personliga mål
 • Ha kontroll över sin ekonomiska framtid
 • Ha oberoende av faktorer som kontorsdynamik
 • Var fri att utöva arbete som de brinner för eller tycker är meningsfullt
 • Har förmågan att pivotera sina kunskaper och projekt när det passar
 • Tillbringa mer tid med familjen

Varför människor väljer att vara frilansare

Ett egenföretagare också öppnar möjligheter för individer som föredrar att inte arbeta för en traditionell arbetsgivare på grund av personliga omständigheter, såsom funktionshinder, behovet av att ta hand om en närstående eller att vara ensamstående förälder.

Men är inte egenföretagande osäkert och oförutsägbart?

”Du kan tänka på frilansande som flyktigt och riskabelt, eller som flexibelt och rik på möjligheter,” säger Sara Horowitzförfattare till Frilansarbibeln. ”Låter det inte mindre riskabelt att ha flera inkomstkällor och flera kunskaper om att tjäna pengar än att lägga alla dina ägg i samma arbetsgivares korg? Frilansande låter dig växla när världen gör det.”

Nackdelen med egenföretagande

Det skulle vara orättvist att säga att det bara finns fördelar med egenföretagande. Det finns några nackdelar med det också.

Till exempel måste du hitta kunder och arbeta med din försäljningsförmåga så att du kan generera vinst och betala hyran.

Du måste också vara en jack-of-all-trades. Egenföretagande tvingar dig ut ur din komfortzon och till att lära dig nya saker varje dag, såsom marknadsföring, försäljning, projektledning, kundhantering, kundservice, löner, fakturering och så mycket mer.

Slutligen kanske du arbetar ensam för det mesta, så du kanske inte har ett bra supportsystem på plats, som om du arbetade med ett team av människor. Detta kan leda till psykiska problem som du måste få tag i så snart som möjligt.

Att anmäla sig till mindfulness-klasser, delta i evenemang för människor i liknande situationer och upprätthålla en bra fysisk och social kalender kan hjälpa till att säkerställa att din mentala hälsa inte blir lidande när du blir egenföretagare.

Hur man blir egenföretagare i 5 steg

1. Välj din målgrupp

Det första steget för att bli egenföretagare är att identifiera de personer du vill tjäna. Det lönar sig att vara specifik här, eftersom inte alla kommer att vara intresserade av din produkt eller tjänst. Helst vill du rikta en mycket specifik lösning till en mycket specifik målgrupp.

Se även  Influencer Marketing Trender och prognoser för 2022

Om du till exempel säljer dofter för kvinnor kan du skapa en unik kampanj riktad mot kvinnor som jobbar 9 till 5. Något som ”doftar gott hela dagen” borde avleda deras uppmärksamhet till dina produkter.

2. Slutför de administrativa stegen

Beslut sedan om en affärsstruktur. Detta innebär att se om det är vettigt att gå för en enskild firma eller registrera en LLC (aktiebolag). Dessutom, kontrollera om du behöver några specifika tillstånd eller licenser för att sälja produkten eller tjänsten du har i åtanke.

Eftersom det finns så många administrativa steg inblandade i att bli egenföretagare rekommenderar jag att du arbetar med en byrå som är specialiserad på företagsregistrering. Det kommer att spara tid och till och med kostnader genom att hjälpa dig undvika fel. Om du behöver finansiering, kontakta Small Business Administration för att hjälpa dig att få kontakt med potentiella långivare.

3. Investera i rätt system

System är livsnerven i ett företag, så se till att välja de rätta för ditt företag. Till exempel, om du säljer e-handelsprodukter kan du använda en onlinebetalningslösning som Shoppa betala för att förbättra kassaupplevelsen. Vill du hålla koll på dina kunder? En CRM kan hjälpa dig att se och segmentera deras profiler utan krångel.

Tänk på alla system du behöver för att driva ditt företag effektivt och testa för att utvärdera om de skulle vara värdefulla för din installation.

4. Bestäm var du ska arbeta

Egenföretagande ger mycket flexibilitet när det kommer till var och hur du ska arbeta. Du kan välja att sitta på en co-working-anläggning, hyra din egen kontorsyta eller arbeta hemifrån.

Fundera på var du kommer att vara mest produktiv och börja där. Om att arbeta hemifrån kommer med andra uppgifter – som att mata barn och tvätta – kan ett samarbetsutrymme vara det bättre alternativet för dig.

5. Marknadsför din produkt eller tjänst

Till sist, presentera ditt erbjudande för världen. Oavsett om du säljer en produkt eller tjänst, använd taktik som marknadsföring i sociala medier, e-post marknadsföringoch SEO för att få ut ordet. Du kan till och med använda offline marknadsföringstaktik som direktreklam och upplevelsebaserad marknadsföring att nå publik om det är vettigt för ditt företag.

Hett tips: Delta i community-evenemang och skapa kontakter för att förbättra din synlighet. Få kontakt med potentiella kunder, andra egenföretagare och företagare – i princip alla som kan stödja dig på din resa.

50 bästa idéer för egenföretagare

Intresserad av möjligheter till egenföretagande? Här är en lista med 50 idéer för egenföretagande för att inspirera din resa!

Egenföretagande idéer för att utnyttja dina internetkunniga

 1. Gå med i ett affiliateprogram
 2. Bli en influencer på sociala medier
 3. Modell för varumärken och kreatörer
 4. Starta en blogg
 5. Bli en YouTuber och tjäna pengar
 6. Hantera kampanjer och konton i sociala medier
Se även  Trots att du har ett kontor, här är varför du behöver kaféer för jobbet

Sälj varor online med dessa möjligheter till egenföretagande

 1. Sälj produkter online med Shopify
 2. Dropship produkter online med DSare
 3. Sälj print-on-demand-produkter
 4. Sälj dina hemgjorda skapelser på Etsy

Möjligheter till egenföretagande som drar fördel av din arbets- eller karriärerfarenhet

 1. Lär ut engelska online
 2. Handledare i matematik, naturvetenskap eller konst
 3. Redigera och korrekturläsa för studenter
 4. Skriva marknadsförings- och försäljningsexemplar
 5. Skapa webbinnehåll för företag
 6. Skriv en e-bok
 7. Skapa och sälj en onlinekurs

Erbjud dina professionella tjänster med dessa idéer för egenföretagande

 1. Sälj dina grafiska designtjänster
 2. Erbjuda webbutvecklingstjänster
 3. Bli en porträtt-, evenemangs- eller bröllopsfotograf
 4. Sälj dina stockfoton på Brista, Shutterstock, Pexelsoch iStock
 5. Redigera foton, ljud eller video
 6. Bli inredningsarkitekt
 7. För böcker eller gör bokföring
 8. Rådgör om marknadsförings- eller reklamstrategier för sociala medier
 9. Skapa en affärsplan för lokala företag
 10. Reparera hemelektronik

Egenföretagande idéer som utnyttjar dina kompetenser

 1. Coacha andra i deras karriärer
 2. Var en motiverande talare
 3. Coacha människor i att tala inför publik

Sätt dina organisationsförmåga på att arbeta med dessa möjligheter till egenföretagande

 1. Planera evenemang och bröllop
 2. Var en personlig eller virtuell assistent

Egenföretagande idéer som låter dig använda din livserfarenhet

 1. Starta ett eget daghem
 2. Gå eller sitta husdjur
 3. Skräddarsy kläder och andra hushållsartiklar som gardiner, draperier och linne
 4. Rena hus och kommersiella ytor
 5. Erbjuder sanering och organisatoriska tjänster
 6. Packa upp och packa upp för flyttare
 7. Bli trädgårdsmästare
 8. Var en personlig kock eller matservering

Sätt din utbildning på att fungera med dessa möjligheter till egenföretagande

 1. Lär ut yoga, pilates eller dans
 2. Bli en personlig träningstränare
 3. Arbeta som frilansande frisör eller frisör
 4. Gör professionell makeup för speciella tillfällen, evenemang eller filmuppsättningar
 5. Var en personlig shopper
 6. Bli massageterapeut

Egenföretagare jobb som gör att du kan arbeta med dina talanger

 1. Gör voice-overs
 2. Skapa en podcast
 3. Sjung eller dansa på evenemang och arenor
 4. DJ på fester eller event

Egenföretagare har mycket att erbjuda

Egenföretagande är processen att tjäna pengar på dina egna ansträngningar, istället för att vara anställd av någon annan.

Egenföretagare går under olika namn, som frilansare, oberoende entreprenörer och småföretagare.

Det finns massor av fördelar med egenföretagande också. Många människor tycker om att vara egenföretagare eftersom de kan vara sin egen chef, ha ett flexibelt schema och arbeta hemifrån.

Allt som allt är egenföretagande inte för alla. Om du är en av dessa personer kanske du håller med affärsmannen och talaren Farrah Greysom sa: ”Bygg dina egna drömmar, annars kommer någon annan att anlita dig för att bygga deras.”
Vill du lära dig mer?

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button