Ekom & Dropshipping

Hur man gör en podcast: en steg-för-steg-guide (2022)

Om du funderar på att göra en podcast, din idé har mycket potential. Statistik visar att podcasting har sett en massiv ökning de senaste åren. Under 2018 lyssnade 75 miljoner människor i USA på poddar. År 2024 beräknas den siffran bli 164 miljoner.

Du kan hitta en podcast om praktiskt taget alla ämnen, nischar och branscher du kan tänka dig. Och det är det fina med det – det finns en plats för alla i poddens värld.

Men det kan tyckas överväldigande att komma igång. Ingen fara, vi har din rygg. I den här artikeln kommer vi att dela upp, steg för steg, hur du kan starta en podcast och utveckla den över tid.




Hur man startar en podcast i 13 steg

1. Välj ett podcast-tema

Din podcast bör fokusera på saker du redan brinner för eller är intresserad av. Detta är avgörande, eftersom du måste välja något som du fortfarande vill spela in avsnitt om flera år (förutsatt att det är framgångsrikt!).

Här är några frågor att ställa dig själv:

  • Vad är mitt mål med att göra den här podden?
  • Vad är mitt ”varför” – anledningen till att jag gör det i första hand?
  • Vem kommer min publik att vara?
  • Vad är min övertygande premiss, eller den ”speciella såsen” som får min podcst att sticka ut?

När du väl har din idé är det viktigt att göra ett stresstest. Försök och brainstorma 20 avsnittsidéer, inklusive eventuella intervjuer du kan göra på vägen. Om du inte kan komma på 20 stycken, kommer du förmodligen få slut på idéer innan showen får draghjälp.

hur man gör en podcast

2. Bestäm dig för ett poddformat

Därefter måste du ta reda på vilken typ av podcast du kommer att lägga ut, vad gäller struktur och flöde. Här är några exempel:

  • Nyheter. Vanligtvis ett snabbt, snabbt och lättsmält format.
  • Manusförfattad facklitteratur. Generellt kommer dessa att fokusera på ett huvudämne under en hel säsong, och inkluderar pedagogiska poddar.
  • Manusfiktion. Som en ljudbok, men uppdelad i flera avsnitt och till och med säsonger.
  • Intervjuer. Värd(arna) sätter sig ner med olika personer för att välja sina hjärnor och få insikter.

Du bör också överväga avsnittets längd och frekvens, eller hur ofta du kommer att publicera.

3. Skapa ditt poddvarumärke

Som med alla företag, är ditt varumärke en make-or-break mellan att fånga människors intresse eller låta dem scrolla rakt förbi dig. Här är några saker att tänka på för att skapa ett mördande poddmärke:

  • Podcastens namn. Håll det kort, intressant och lätt att säga. Ta bort onödiga ord som ”podcast” eller ”the” i början.
  • Podcast beskrivning. Lägg lite tid på att göra det lockande. Ta 400 till 600 ord.
  • Podcast omslagsbild. Gör den iögonfallande och färgstark. Använd inte för många ord. Prova att använda Canva eller anställa en designer på frilansande spelningswebbplatser som Fiverr, Upworkeller Guru.
  • Podcastkategori. Från komedier till sann kriminalitet till politik till självhjälp, din kategori är ett viktigt sätt att hitta din publik.

Nedan finns en lista över Spotifys huvudkategorier.

Se även  5 bästa alternativen för ditt företag (2023)

Spotifys huvudpodcastkategorier

Källa

4. Skaffa din poddsändningsutrustning

Att ha rätt podcastutrustning är inget trevligt att ha – det är ett måste. När allt kommer omkring kommer ingen att lyssna på din podcast länge om den inte låter bra. Följande är en lista över utrustning som hjälper dig att spela in en podcast av hög kvalitet:

  • USB eller dynamisk mikrofon. USB-mikrofoner som Blå Yeti är lättast att arbeta med. Du kan spela in med dem eller överväga en dynamisk mikrofon Shure SM7B om du är orolig över att bakgrundsljud stör din podcasts ljud.
  • Popfilter. Ett popfilter förhindrar att klickljuden som din mun gör när du talar nära mikrofonen spelas in. Du kan få en för $10 eller så.
  • Mikrofonstativ. Ett mikrofonstativ möjliggör handsfree-inspelning av podcast. Det är en viktig del av podcastinspelningsutrustning som passar fint på ditt kontorsbord. Du kan också enkelt justera avståndet och höjden från munnen för att flytta runt medan du poddar.

5. Välj inspelningsprogram

Förutom hårdvara behöver du ljudprogramvara för att spela in ljudet från din mikrofon och spara det som en MP3-fil. Här är några bra alternativ:

  • Adobe Audition (Mac/PC; 20,99 USD per månad). Om du vill ha en komplett uppsättning ljudredigeringsfunktioner erbjuder Adobe dem i Audition.
  • Garage Band (Mac; gratis). GarageBand kommer förinstallerat i MacBooks och låter dig spela in ljudet från din poddmikrofon.
  • Djärvhet (Mac/PC; gratis). Audacity är lätt att använda och ett bra alternativ till betald redigeringsprogram för podcast. Den har också en hel del online tutorials som hjälper nybörjare att komma igång.

6. Beskriv ditt första poddavsnitt

Bra innehåll är otroligt viktigt om du vill lyckas med podcasting. En disposition är ett bra sätt att se till att du ger den den uppmärksamhet den förtjänar.

Fundera först på syftet med avsnittet och arbeta sedan bakåt. Du behöver en hook eller teaser för att locka in lyssnare, gästintro, samtalsämnen inklusive gästfrågor, övergångar till nya ämnen och en avslutning för att avsluta det hela.

Oroa dig inte för att skriva ett heltäckande manus om inte din kategori är ett manusformat, som fiktion eller facklitteratur.

7. Spela in din podcast

spela in podcast

Nu är det dags för magin! Här är några tips för att spela in ett bra första avsnitt:

  • Hitta ett lugnt utrymme som helst inte har så mycket eko. Du kan till och med använda filtar för att täcka trägolv eller väggar för att förhindra det.
  • Se till att din dator är inställd för att ta emot ljud från din mikrofon. Om du har en kondensatormikrofon, kör fantomström.
  • Spela inte in för högt, annars kan det förändra din slutprodukt. Testa med dig själv som skrattar eller pratar på en högre nivå för att se till att din decibelmätare förblir gul och aldrig blir röd.
  • Skapa en högupplöst ljudfil i WAV- eller AIFF-format. Du kommer sannolikt att konvertera filtypen för att publicera, men dessa ger den bästa ljudkvaliteten.

8. Spela in ett intro och ett outro

Ditt intro och outro kommer att spela början och slutet av varje avsnitt, så gör dem bra. Se till att ditt intro förklarar vem du är, vad podden handlar om och varför de borde stanna kvar och lyssna.

Se även  7 bästa alternativen för ditt företag

Din outro bör ge lyssnarna en uppmaning till handling, eller be dem att göra något när avsnittet är över. Detta kan inkludera att prenumerera på Apple Podcasts på Spotify, följa dig på Instagram, bidra till ditt Patreon eller registrera dig för ditt nyhetsbrev.

Begränsa ditt intro och outro till max 30 sekunder vardera.

9. Redigera din podcast

Redigeringsfasen sammanför allt. Du kommer att ha möjlighet att skärpa det genom att skära bort alla ”ums” och ”uhs”, bli av med ljudklyftorna och trimma ner konversationer som kan ha gått på en tangent.

Här är några fler redigeringstips:

  • Undvik att göra musik för högt
  • Använd inte upphovsrättsskyddad musik!
  • Använd brusreducering, utjämning och kompression
  • Använd ett högpassfilter för att undvika oönskade mullrande ljud
  • Använd crossfading för att övergå till olika ljudklipp

Om detta verkar vara för mycket av en inlärningskurva, överväg att anlita en professionell redaktör på sajter som Fiverr, Upworkeller Guru.

När du är klar, lägg till ditt intro och outro, infoga eventuella annonser och du är redo att göra din debut.

10. Bestäm dig för en podcast-värdtjänst

En vanlig missuppfattning om podcaster är att du kan ladda upp dem direkt till plattformar som Spotify, Stitcher eller Apple Podcasts.

Verkligheten är dock att du måste vara värd för dina ljudfiler innan du kan skicka dem till någon podcastkatalog.

För att göra det kan du använda en värdplattform för poddsändningar, till exempel:

När du har din podcast värd, skicka in ett RSS-flöde för att placera dina avsnitt på podcastplattformar. Du kan göra detta manuellt eller via instrumentpanelen för din podcast-värdleverantör.

11. Välj en podcastkatalog

Det finns ingen brist på kataloger där du kan lista din podcast. Nedan kommer jag att lista de mest populära, men distribuera gärna ditt innehåll utanför dessa kataloger. Observera att du måste skicka in din podcastmusik, konstverk, namn, beskrivning osv.

Apple Podcasts

Apple Podcasts är den största podcastkatalogen och borde definitivt vara ditt förstahandsval. Den lockar ett brett utbud av lyssnare och har olika kategorier för poddsändningar. För att skapa ett konto och skicka in din show, besök Apple Podcasts för skapare sida.

Stitcher

Stitcher är ett annat bra ställe att få exponering för din podcast. Som den näst största podcastkatalogen är Stitcher hem för populära podcaster som diskuterar intressanta ämnen, från ledarskapsmarknadsföring till hembryggning av öl.

Google Podcasts

Att skicka in en podcast på Google Podcasts kan hjälpa dig att nå fler poddlyssnare. Du kan lägga till en podcast genom att gå till Google Podcast Manager och skicka in din podcasts RSS-flöde.

Spotify

Den populära musikströmningstjänsten är också en katalog för podcaster. Den växer snabbt bland poddlyssnare, så du vill få in din show i dess rekommendationer för att öka synligheten.

12. Marknadsför dina poddavsnitt

För att bli uppmärksammad av podcastkataloger och öka dina chanser att bli presenterad, vill du skapa buzz runt din podcast. Att göra detta:

  • Skapa en målsida för att låta folk veta vad du har planerat och ge dem en chans att välja på din e-postlista.
  • Meddela lanseringen till din e-postlista och be dem lämna en recension efter att ha lyssnat. Recensioner ökar dina chanser att bli med i kataloger.
  • Starta din podcast med några avsnitt (helst tre) så att lyssnarna vet att du kommer att lägga upp innehåll regelbundet.
  • Skapa transkriptioner av dina avsnitt för att hittas via sökmotorer.
  • Använd verktyg som repurpose.io att skapa små utdrag av ditt poddljud i videoformat och publicera dem på sociala plattformar.
  • Utnyttja dina lyssnares räckvidd för att sprida budskapet om nya avsnitt.
Se även  Hur man registrerar ett företag i 6 steg: En guide för 2023


13. Tjäna pengar på din podcast

Det finns några olika sätt att tjäna pengar på poddsändning:

  • Direkt stöd. Det är när en poddvärd ber lyssnare om donationer för att stödja programmet. Om din publik älskar ditt innehåll kommer de sannolikt att bidra med lite pengar för att hålla podden igång.
  • Sponsringar. Sponsring är där värden främjar en sponsor under showen. Dina intäkter från sponsring beror på hur många nedladdningar din show får. De flesta sponsorer betalar på en kostnad per 1 000-basis, med genomsnittliga priser mellan $15 och $50 CPM.
  • Säljer produkter. Ett annat sätt att tjäna pengar på poddsändningar är genom sälja produkter som kompletterar deras tema. Detta kan inkludera varor, kurser, böcker, liveevenemang, konsulttjänster och mer.

När du har släppt några avsnitt och har börjat bygga upp en publik kan du börja fundera på att tjäna pengar på din podcast.

Gå ut och börja skapa

Du kan komma igång med din podcast idag. Det kan vara en skrämmande uppgift, men allt som återstår att göra nu är att ta dina första steg. För att få din kreativa känsla att flöda, prova att spela in ett första avsnitt just nu – du kan till och med använda telefonens inspelningsapp.

Denna ”repetition” hjälper dig att bli bekväm med din röst, ton och stil. Sedan, när du har din persona nere, kan du spela in den på riktigt på din nya utrustning. Därifrån är det bara att gå igenom stegen vi pratade om för att skapa en framgångsrik podcast. Du har detta.

Starta en podcast FAQ

Tjänar poddar pengar?

Podcaster som får dragkraft tjänar $20 till $50 för varje 1 000 värdlästa podcastannonser i genomsnitt. Med amerikanska podcast-reklamkostnader förväntas överträffa 1,74 miljarder dollar 2022det är dags att starta ett poddföretag som tjänar pengar nu.

Kan du starta en podcast gratis?

Ja, du kan lansera en podcast gratis genom att använda podcast-värdtjänster som Buzzsprout och spela in och ladda upp dina program till webbplatser som Spotify, Google Podcast och Apple Podcasts gratis. Men du kommer att vilja investera i en bra mikrofon för att få din podcast att låta bättre.

Vad finns det för gratis värdsajter för podcast?

  • Acast
  • Buzzsprout
  • Castbox
  • Podbean



Vill du lära dig mer?

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button