Marknadsföring i sociala medier

Vad du bör och inte bör göra med LinkedIn Relationsbyggande

Lästid: 4 minuter

I dagens digitala tidsålder är LinkedIn ett viktigt verktyg för kreatörer, influencers och chefer. Det är en plattform för att få kontakt med potentiella kunder, partners och samarbetspartners. Men det handlar inte bara om att samla kopplingar. Det handlar också om att bygga relationer med dessa förbindelser.

Att bygga relationer på LinkedIn tar tid, ansträngning och konsekvens. Men det är värt det. Starka relationer på LinkedIn kan leda till nya möjligheter, ökad synlighet och förbättrade karriärmöjligheter.

RELATERAD: 5 steg för att bygga starka relationer på LinkedIn

Varför är det viktigt att bygga relationer på LinkedIn?

Det finns många anledningar till varför LinkedIn relationsbyggande är viktigt. Här är några:

 • Ökad synlighet: Ju fler kontakter du har på LinkedIn, desto mer synlig är du för potentiella kunder, partners och samarbetspartners.
 • Förbättrade karriärmöjligheter: Starka relationer på LinkedIn kan leda till nya jobbmöjligheter, befordran och andra karriärmöjligheter.
 • Tillgång till resurser: Dina LinkedIn-kontakter kan ge dig tillgång till värdefulla resurser, såsom potentiella kunder, branschinsikter och expertråd.
 • Nätverksmöjligheter: LinkedIn är en bra plattform för att nätverka med människor i din bransch. Detta kan hjälpa dig att bygga relationer, lära dig nya saker och hitta nya möjligheter.

Att göra och inte göra för att bygga relationer på LinkedIn

Här är några bör och inte göra för att bygga relationer på LinkedIn:

Dos:

 • Var selektiv med vem du kontaktar: När du lägger till kopplingar på LinkedIn är det viktigt att vara selektiv. Anslut inte bara till alla du ser. Ta dig tid att fundera över vem du vill ha kontakt med och varför. Finns de i din bransch? Har de liknande intressen? Tror du att du kan lära av dem eller hjälpa dem på något sätt? Om svaret är ja, gå vidare och anslut. Men om svaret är nej, är det förmodligen bäst att spara din anslutningsförfrågan åt någon annan.
 • Anpassa dina anslutningsförfrågningar: När du skickar en anslutningsförfrågan, ta dig tid att anpassa den. Skicka inte bara en allmän förfrågan som säger något i stil med ”Hej, jag skulle vilja ansluta.” Ta istället en stund att läsa personens profil och skriv ett meddelande som förklarar varför du vill få kontakt med dem. Du kan till exempel säga något som: ”Jag är ett stort fan av ditt arbete med [project]. Jag arbetar också med ett liknande projekt och jag tror att det skulle vara fantastiskt att få kontakt och lära av varandra.” Om du tar dig tid att anpassa dina anslutningsförfrågningar visar den andra personen att du menar allvar med att bygga en relation med dem.
 • Interagera med dina kontakter regelbundet: När du har fått kontakt med någon, glöm inte bara bort dem. Engagera dem regelbundet genom att gilla och kommentera deras inlägg, dela deras innehåll och nå ut till dem med frågor eller förslag. Detta kommer att visa dem att du är intresserad av vad de har att säga och att du värdesätter deras förhållande.
 • Dela värdefullt innehåll: Dela värdefullt innehåll på din LinkedIn-profil och i dina grupper. Detta kommer att hjälpa dig att etablera dig som expert inom ditt område och attrahera nya kontakter. När du delar innehåll, se till att det är relevant för din bransch och att det är något som dina kontakter kommer att tycka är värdefullt. Du kan dela artiklar, blogginlägg, videor eller till och med dina egna tankar och insikter.
 • Erbjud hjälp och stöd: Var villig att hjälpa och stödja dina kontakter. Det kan innebära att ge dem råd, dela med dig av dina resurser eller helt enkelt vara ett bollplank. När du erbjuder hjälp och stöd visar du dina kontakter att du bryr dig om dem och att du är investerad i deras framgång.
 • Var autentisk och äkta: Var dig själv och försök inte vara någon du inte är. Människor kan upptäcka en falsk på en mils avstånd. Var bara dig själv och låt din personlighet skina igenom. När du är äkta och äkta, kommer människor att vara mer benägna att vilja komma i kontakt med dig och bygga en relation med dig.
Se även  Hur man designar oöverhoppningsbara YouTube-annonser

Gör inte:

 • Skicka inte allmänna anslutningsförfrågningar: När du skickar en anslutningsförfrågan, skicka inte bara en allmän begäran som säger något i stil med ”Hej, jag skulle vilja ansluta.” Ta istället en stund att läsa personens profil och skriv ett meddelande som förklarar varför du vill få kontakt med dem. Du kan till exempel säga något som: ”Jag är ett stort fan av ditt arbete med [project]. Jag arbetar också med ett liknande projekt och jag tror att det skulle vara fantastiskt att få kontakt och lära av varandra.” Om du tar dig tid att anpassa dina anslutningsförfrågningar visar den andra personen att du menar allvar med att bygga en relation med dem.
 • Spamma inte dina kontakter med irrelevant innehåll: Använd inte bara LinkedIn för att spamma dina kontakter med irrelevant innehåll. Folk kommer snabbt att tröttna på att se dina uppdateringar i deras nyhetsflöde om de inte är relevanta för dem. Fokusera istället på att dela innehåll som är värdefullt och intressant för dina kontakter. Du kan också använda LinkedIn för att marknadsföra ditt eget innehåll, men se till att det är relevant för din bransch och att det är något som dina kontakter kommer att tycka är värdefullt.
 • Be inte om tjänster för tidigt: Ta inte bara kontakt med någon och be dem omedelbart om en tjänst. Detta kommer att få dig att verka desperat och det kommer att stänga av folk. Ta istället lite tid att bygga upp en relation med personen innan du ber dem om något. När du väl har en stark relation kommer de att vara mer benägna att vara villiga att hjälpa dig.
 • Var inte negativ eller självreklam: Använd inte LinkedIn för att klaga på ditt jobb eller för att marknadsföra dig själv för mycket. Folk kommer snabbt att tröttna på att se dina negativa uppdateringar och de börjar ignorera dig. Fokusera istället på att dela positivt och upplyftande innehåll. Du kan också använda LinkedIn för att marknadsföra ditt eget arbete, men se till att du gör det på ett sätt som är smakfullt och professionellt.
 • Försumma inte dina anslutningar: När du väl har fått kontakt med någon, försumma inte bara dem. Se till att interagera med dem regelbundet genom att gilla och kommentera deras inlägg, dela deras innehåll och nå ut till dem med frågor eller förslag. Detta kommer att visa dem att du är intresserad av vad de har att säga och att du värdesätter deras förhållande.
Se även  7 indiska företag med arbete hemifrån för anställda

Dina nästa steg på LinkedIn

Relationsbyggande på LinkedIn är en långsiktig investering. Det tar tid, ansträngning och konsekvens att bygga starka relationer på LinkedIn. Men om du är villig att lägga ner arbetet kan belöningarna vara betydande.

Genom att följa dessa dos and don’ts kan du bygga starka relationer på LinkedIn som kommer att gynna dig professionellt.

Om du inte redan har gjort det, ta dig tid uppdatera och optimera din LinkedIn-profil så att din aktivitet blir mer effektiv, och se till att gå med i vår nyhetsbrevsgemenskap. Tiotusentals kreatörer och chefer får exklusiva artiklar och resurser varje helg.

Related Articles

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button